fredag 15. juli 2022

Julebrød i juli

 I Fruehuset spiser vi julebrød hele året. 

I juli også.

Det tar litt tid å lage, 
men smaker vidunderlig.
Oppskriften har vi funnet på Trines Matblogg.
Vi har halvert oppskriften og det holder til to brød.
600 g hvetemel ( deigen skal være litt klissete)
3 dl melk ( 20-25 grader)
1 pk fersk gjær
75 gr sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
75 gr smør i terninger
150 gr rosiner (og en pose sukat hvis du liker det)
1 sammenvispet egg til pensling
Legg rosinene i vann 
mens du gjør klar til bakingen.

Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekroker hvis du har.
 Ha alle ingrediensene, med unntak av smøret, rosinene og egget som skal benyttes til pensling, oppi bakebollen. 
La kjøkkenmaskinen gå på lav styrke i ca. 10 minutter, til deigen slipper bollen.
 Juster eventuelt med mer mel om deigen er litt klissete. 
Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen 
og alt smøret er eltet godt inn i deigen, 
etter ytterligere ca. 10 minutter.
 Øk gjerne farten opp mot middels underveis.
 Klem ut vannet av rosinene og elt dem inn sammen med sukat de siste sekundene, 
til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most. 
Deigen skal nå være blank og fin og klar for heving.
La deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time.

Del deigen i to like store emner,
form til to store boller og la de hvile i 15 minutter.
Deretter lager du "julebrødfasong" og lar det heve til dobbel størrelse.
Pensle med egg, og skjær noen fine snitt i brødet.
Stek på nederste rille ved ca 200 grader i 20-30 minutter.
Hvis brødene blir veldig fort brune, legg bakepapir over brødene 
eller skru av overvarmen de siste minuttene.


Det ble julibrød denne gangen.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar