En venn fra østlandet
trodde han hørte feil.
Jødekaker?
Det heter det,
og det har det alltid gjort!
trodde han hørte feil.
Jødekaker?
Det heter det,
og det har det alltid gjort!
Fruene blir litt usikre.
Men i Haugesund Husmorskoles Kokebok
står oppskriften på jødekaker.
Det var barndommens kos.
Jødekaker var godt.
Ingen grublet mer over det.
Jødekaker,
krans,
kanelstang,
heitevegg.
Utvalget var stort.
Men ,
forleden fikk Fruene servert
israelkake.
Ingen kunne svare på
hvorfor det navnet.
Israelkaken smakte godt,
og her er oppskriften.
Oppskrift på israelkaken er hentet
fra nettstedet
http://www.detsoteliv.no/
Ingen grublet mer over det.
Jødekaker,
krans,
kanelstang,
heitevegg.
Utvalget var stort.
Men ,
forleden fikk Fruene servert
israelkake.
Ingen kunne svare på
hvorfor det navnet.
Israelkaken smakte godt,
og her er oppskriften.
Oppskrift på israelkaken er hentet
fra nettstedet
http://www.detsoteliv.no/
♥ Sjokoladekakebunn:
6 eggehviter
2 ss sukker
1 pk sjokoladepuddingpulver (se tips)
6 eggeplommer
1 ss sukker
♥ Karamellfromasj:
2 dl kremfløte
2 ts vaniljesukker
3 dl seterrømme
3 ss sukker
1 pk karamellpuddingpulver (se tips)
♥ Sjokoladeglasur:
6 ss vann
6 ss sukker
2 ss kakao
50 g smør
100 g melkesjokolade
Fremgangsmåte:
Sjokoladekakebunn:
Pisk eggehviter og 2 ss sukker til myk, hvit marengs. Pisk inn sjokoladepuddingpulveret. Pisk deretter inn en eggeplomme av gangen og resterende 1 ss sukker.
Pisk eggehviter og 2 ss sukker til myk, hvit marengs. Pisk inn sjokoladepuddingpulveret. Pisk deretter inn en eggeplomme av gangen og resterende 1 ss sukker.
Hell røren i en rund form (26 cm i diameter). Bruker du form på kakefat (se tips) trenger du ikke bakepapir i bunnen av formen, bare spray lett med formspray. Det er nokså tynn konsistens på kakerøren, så det er viktig at formen er skikkelig tett (se tips).
Stek sjokoladekakebunnen ved 180°C midt i ovnen i 15-20 min (ikke lenger!, se tips). Avkjøl kaken i formen til den er helt kald (minst 1 time i kjøleskapet).
Karamellfromasj:
Pisk kremfløte og vaniljesukker til myk krem. Pisk inn seterrømme, 3 ss sukker og så karamellpuddingpulveret. Hell den luftige fromasjblandingen over sjokoladekakebunnen i formen. Sett formen tilbake i kjøleskapet i noen timer, eller til fromasjen har stivnet helt.
Pisk kremfløte og vaniljesukker til myk krem. Pisk inn seterrømme, 3 ss sukker og så karamellpuddingpulveret. Hell den luftige fromasjblandingen over sjokoladekakebunnen i formen. Sett formen tilbake i kjøleskapet i noen timer, eller til fromasjen har stivnet helt.
Sjokoladeglasuren:
Til sjokoladeglasuren has vann, sukker, kakao og smør i en tykkbunnet kjele. Varm opp blandingen så smøret begynner å smelte. Tilsett oppdelt melkesjokolade og la alt smelte på svak varme. Rør blandingen jevn og la den så avkjøles helt i romtemperatur (se tips). Hell den avkjølte sjokoladeglasuren over karamellfromasjen i formen. Sett formen tilbake i kjøleskapet et par timer til sjokoladeglasuren har stivnet.
Til sjokoladeglasuren has vann, sukker, kakao og smør i en tykkbunnet kjele. Varm opp blandingen så smøret begynner å smelte. Tilsett oppdelt melkesjokolade og la alt smelte på svak varme. Rør blandingen jevn og la den så avkjøles helt i romtemperatur (se tips). Hell den avkjølte sjokoladeglasuren over karamellfromasjen i formen. Sett formen tilbake i kjøleskapet et par timer til sjokoladeglasuren har stivnet.
Før servering løsnes kakeringen forsiktig fra kaken med en tynn skarp kniv.
Fjern kakeringen og pynt kaken etter ønske.
Og her oppskriften på
jødekaker
hentet fra
Haugesund Husmorskoles Kokebok.
185 gr. potetemel,
125 gr. sukker,
250 gr. margarin
1/4 egg
+
1/4 egg til pensling.
Litt sukker og 35 gr. mandler.
Bland mel og sukker og knø i margarin og 1/4 egg
Elt deigen sammen.
Kjevle en litt tykk leiv,
stikk ut med et glass.
Pensle med egg
og strø på sukker og litt finhakka mandler.
Stekes på 180 gr. midt i ovnen
til de er gylne.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar