mandag 18. juli 2011

Hylleblomstsaft


 For å lage hylleblomstsaft trenger du:


40-60 blomsterklaser av svarthyll
3 sitroner
2 liter vann
1,5 kg sukker
20-30 g sitronsyre







Skyll av hylleblomstene og
legg blomsterklasene i en romslig krukke.
Skjær sitronene i skiver.
Kok opp vannet med sitronskivene og sukkeret.
Ha sitronsyren oppi.
Slå den kokende væsken over blomstene.


La krukken stå tildekket og kjølig i tre dager.
Rør litt hver dag.

Sil saften og fyll den på rene flasker som lukkes straks!

I alle år har Fruene brukt krakk og sileklede når de lager saft.
Nå har de anskaffet seg et silestativ( Fåes på Jernia).



Saften bør fryses.

Fruene leser om SVARTHYLL:
Det er en gammel te- og kulturplante.
I middelalderen hadde folk slik respekt for svarthyllen som medisinplante,
at en tok av seg hatten og bøyde hodet når en gikk forbi busken.


Alle deler av hyllen ble brukt.
Bladene ble brukt mot betennelser,
blomsten som urindrivende middel
og roten mot slangebitt.


Hør på dette:
Barken skrelt oppover ble brukt som brekkmiddel.
Barken skrelt nedover som avføringsmiddel.




Fruene Flid anbefaler å bruke saften til
marinering av kjøtt,
smakstilsetning i drinker av forskjellig slag
eller rett og slett som vanlig saft.
Den hjelper mot forkjølelse og gir god helse!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar